Pivní šampióni vo svete športového sponzoringu

Pivo v športe zohráva mimoriadne dôležitú rolu. Neplatí to len o „jednom orosenom“ po dobrom amatérskom či dokonca profesionálnom výkone, ale aj po finančnej stránke. Obrovské peniaze, ktoré vrážajú pivovary do tohto segmentu, sú veľmi lákavé. Dokonca až tak, že dokážu zrušiť aj tie najprísnejšie pravidlá. Veď si len spomeňme na MS vo futbale v roku 2014…

Detaily
Svetoznáme jarné špeciály

Svetoznáme jarné špeciály

Zima sa skončila, miesto dostávajú jarné špeciály zo všetkých kútov sveta. Aké pivné štýly sa odporúčajú piť počas týchto mesiacov a ktoré získavajú celosvetové uznania? Na začiatok sme sa pozreli na to, aké pivné štýly sa medzi odborníkmi odporúčajú piť na jar. Vyššie teploty a viac slnečných dní pre mnohých znamená čas odložiť poriadne silné sladové…

Detaily

Mocné ženy vo svete piva – novovek

Až do 60. rokov (v niektorých častiach aj vyspelého sveta tých sedemdesiatych) 20. storočia trvalo od industrializácie, kým sa ženy začali do pivovarníctva vracať o čosi viac. Stále však pokračovali hlavne v domácich pivovaroch. Ako hovorí novinárka zaoberajúca sa touto témou Kristal Baugher, „k hlavným prekážkam, ktorými ženy aj naďalej čelia v tomto odvetví, patrí vnímanie ich vkusu,…

Detaily

Chmeľ: tajomstvo krásy, zdravia a dobrého piva

Chmeľ je už viac ako 1000 rokov neodmysliteľnou súčasťou pivného sveta. My vám dnes predstavíme túto rastlinu o čosi podrobnejšie. Chmeľ obyčajný poznáme aj pod latinským názvom Humulus lupulus. Ide o vytrvalú dvojdomú rastlinu z čeľade konopovité. Dorastá do dĺžky 6 metrov, no šľachtené odrody dorastajú do 10 až 40 metrov. Disponuje stopkatými, 3 až 5 laločnými…

Detaily
mocné ženy vo svete piva

Mocné ženy vo svete piva – história

Že je pivovarníctvo čisto mužskou záležitosťou? Zabudnite! Tento stereotyp sa v západnom svete traduje hlavne v kontexte obdobia posledných 150 rokov. Ženy vo svete piva majú historicky silné postavenie. Archeologické a etnografické štúdie preukazujú, že varenie piva bolo postavené na množstve tradícií spojených so zberom a následným varením, čomu sa po tisícročia venovali najmä zástupkyne nežnejšieho pokolenia.…

Detaily
pivo a jedlo kombinácie

Pivo a jedlo: Ako správne kombinovať?

  Pivo a jedlo je neodmysliteľnou dvojičkou. K mäsu nám to sedí automaticky, no viete si predstaviť túto kombináciu v prípade čokolády či dokonca vianočnými koláčikmi? Nech sa páči, tu je pár skvelých tipov. Párovanie vína s jedlom má v našich končinách veľmi dlhú históriu. V posledných rokoch však rezonuje aj téma pivo a jedlo. Tento nápoj sa navyše…

Detaily
Zdravé pivo vďaka vitamínom

Zdravé pivo: veľký prehľad prospešných látok

Zdravé pivo, ktoré pomáha našej nálade ale aj samotnému organizmu. Vďaka akým látkam ide o pravdivé tvrdenie a prečo sú vlastne prospešné?    B1 tiamín   Ide o vo vode rozpustný vitamín. Pre telo je nevyhnutný, má totiž veľké množstvo pozitívnych vplyvov na správne fungovanie organizmu. Je nevyhnutnou súčasťou viac ako tridsiatich enzýmov. Okrem piva…

Detaily
Trapistické pivo mníchov

Predstavujeme pivné štýly: Trapistické pivo mníchov

Trapistické pivo maximálne napĺňa hlášku „Ora et labora“, ktorým sa už stáročia riadia mnísi niekoľkých kláštorov pri výrobe tohto mimoriadne vzácneho a zaujímavého zlatistého moku. Pivo sa už po stáročia radí medzi mimoriadne cenné komodity, s ktorými sa obchoduje po celom svete. Až na moslimské krajiny patrí k najčastejšie objednávaným nápojom, pivovary sa predbiehajú v jeho novších a novších…

Detaily
Čistiť pivom sa dá aj v domácnosti

Čistiť pivom či liečiť? 7 dôvodov, prečo je nápomocné

Počuli ste už o tom, že sa dá čistiť pivom, pomáhať rastlinám či dokonca svojmu zdraviu a kráse? Vyskúšajte týchto 7 zaujímavých tipov, ako nepotešiť len chuťové poháriky.   Čistenie šperkov   Čistiť pivom sa dajú aj mimoriadne hodnotné veci. A práve pri šperkoch ide o jedno z najviac vyhľadávaných metód, ak sa o ne chcete postarať sami hoci…

Detaily

Predstavujeme vám pivné štýly – Lambic

Lambic je pivo varené podľa pôvodných tradícií regiónu Pajottenland či bruselského pivovaru Cantillon. Jeho výnimočnosť spočíva v spontánnom kvasení (na rozdiel od špeciálne vyšľachtenými kvasinkami pri klasických pivách). Je vystavené baktériám a divokým kvasinkám. Tie by podľa tradícií pochádzať z údolia Zenne, kde sa nachádza aj hlavné mesto Belgicka. Na chmelenie sa využíva uschnutý a starší chmeľ, ktorý slúži…

Detaily