Čapované pivo miluje takmer každý Slovák. Ako ho správne pripraviť a aké sa nám ponúkajú možnosti?
Slováci patria medzi najväčšie pivné národy na svete, no čapovanie piva nám nie vždy ide na požadovanej úrovni. Možno sa vám to zdá jednoduché, ale aj tí krčmári, ktorí sa považujú za skúsenejších, robia často drobné či väčšie chyby. A to už nepíšeme o druhoch čapovania, o ktorých mnohí z vás ani len netušia. Nejde totiž len o to, ako vytvoriť správny polliter, ide aj o vhodnú teplotu, tlak či spôsob načapovania.
Ako správne pripraviť čapované pivo?
Mnohí z nás považujú pivo za jeden z národných nápojov. V konzumácii patríme medzu absolútnu špičku, no problematiku čapovania určite nemáme naštudovanú v požadovanej miere. Aj keď sa situácia postupne lepší, dostať na stôl dokonalý polliter určite nie je samozrejmosťou. Poďme však pekne poporiadku. V prvom rade musíme splniť viacero pravidiel už po ceste piva zo sudu až do pohára.
Základom je dostatočné výčapné zariadenie. To si vyžaduje plnú funkčnosť a pravidelné vypláchnutie. Ak sa vám prevádzkar pochválil, že ho preplachuje každý týždeň, možno patrí medzi tých zodpovednejších v okolí. Pre dokonalé pivo je ale nutné to realizovať najlepšie každý deň. Dôkladnejší servis mu doprajte dvakrát do mesiaca. Myslíte aj na čistenie narážacej hlavy a výčapných kohútikov.
Cesta k dokonalému pollitru
Všetko to začína výčapným zariadením. Sud narazíte a napojíte naň dve hadičky. Jedna mieri z tlakovej fľašky alebo kompresoru do sudu, kde plyn alebo vzduch natlakuje pivo. Druhá hadička sa postará o to, aby vzduch vytlačil pivo zo sudu cez chladič do pípy. Odtiaľ už dostanete do pohára čapované pivo. Využiť môžete aj ručnú pumpu, no tá pivo nechladí (je nutné alternatívne chladenie). Výhodou je absencia nutnosti elektriny. Pozor ale na to, či bol sud pred čapovaním vychladený. Ak ste ho nemali napríklad v pivnici, pivo vám bude zrejme poriadne peniť.
Čistota a správna teplota nadovšetko
Čistý pohár je samozrejmosťou. Teda, aspoň v tých priemerných prevádzkach. Umývať poháre v znečistenej vode (mnohí len preplachujú poháre v nahromadenej vode v umývadle) je cesta do pekla a strate aj tých najvernejších zákazníkov. Pohár dostatočne vychlaďte, ideálne na teplotu samotného piva (určite nie menej). Tesne pred načapovaním prepláchnite pohár ešte raz studenou vodou.
Prichádzame k problematike, ktorá vie rozhádať nie jednu partiu. Akú správnu teplotu teda má mať čapované pivo? Informácia, že nemá byť prechladené ani teplé je pravdivá. Všetko sa to odzrkadlí napríklad na nedokonalej pene. Ideálna teplota sa pohybuje medzi 6 až 8 stupňov Celzia, pri skladovaní tankového a sudového piva udržte teplotu medzi 5 až 10 stupňov Celzia.
Ako chladiť čapované pivo
Ak sa bavíme o podnikoch či profesionálnych výčapných zariadeniach, vhodnou možnosťou je vodné chladenie. Disponuje veľkou tepelnou zotrvačnosťou. Vytvára sa v ňom ľad, ktorý vychladí pivo. Jeho výhodou je možnosť načapovať oveľa viac pív za hodinu, no pripravte sa na zložitejšiu údržbu a prenášanie pre jeho objemnosť. Doma naňho zabudnite, bude vám zbytočné. Toto chladenie môžete umiestniť pod stôl oddelene od pípy alebo priamo na stole. To podstolové nájdeme napríklad v reštauráciách alebo baroch, keďže ide o estetickejšie a praktickejšie prevedenie.
Pre domáce využitie sa hodí kontaktné suché chladenie. To využíva na ochladenie výmenu energie z uzavretého chladiaceho okruhu do thermobloku z hliníka. Jeho súčasťou je aj pípa, čím je prenášanie zariadenia oveľa jednoduchšie a poteší aj bezproblémová údržba. Vychladenie je bleskové, dobre čapované pivo máte už po pár minútach.
Čapované pivo a výkon chladenia
Aby ste mohli zákazníkom alebo návšteve ponúknuť dobre vychladené čapované pivo, myslíte aj na výkon chladiaceho prístroja. To vám napovie, koľko pív dokáže ochladiť. Ak viete, že za hodinu budete potrebovať uhasiť smäd 35 smädných krkov (ak stíhajú ľudia vypiť za tú dobu viac pohárov, môže to byť aj trojciferné číslo 😊 ), zvoľte zariadenie schopné vychladiť okolo 20 litrov. Ak bude jeho schopnosť slabšia, posledné pivá nebudú dostatočne studené. Pozor aj na teplotu, pri ktorej je uskladnený sud pred narazením.
Ako dostať čapované pivo zo sudu
Poznáme 4 typy tlakovania piva: Kompresorom – stlačeným vzduchom, potravinárskym oxidom uhličitým, potravinárskym plynom Biogon a potravinárskym dusíkom.
Čapovaní pivo kompresorom Ide o najjednoduchšiu voľbu, ktorá je ideálna aj pre domáce využitie. Tlakovanie stlačeným vzduchom je ľahko dostupné a prenosné. Ak si zadovážite kompresor len pre jednoduché domáce využitie, tlakovať vám bude automaticky, čo vám odbúra starosti o jeho starostlivosť. Zapne aj vypne sa sám podľa toho, ako to uzná za správne. Výdavky budete mať len za energie, ktoré spotrebuje. Pri profesionálnych kompresoroch sa dá tlak regulovať ručne a merať ho pomocou manometru. Nevýhodou je oxidácia (zvetrávanie) piva. Ak máte v narazenom sude pivo dlhšie ako 24 hodín, znižuje sa jeho kvalita, čo pocítite na chuti. Vzduch totiž vytvára ideálne prostredie pre mikroorganizmy. Po troch dňoch je takmer vždy pivo nevhodné na pitie.
Tlakovanie plynmi Najväčšou výhodou potravinárskeho oxidu uhličitého je skvelá týždňová až dvojtýždňová výdrž piva. Čapované pivo v takom sude neoxiduje, no po dlhšej dobe alebo vyššom tlaku sa môže CO2 presýtiť. A nie každý ho má rád s množstvom bubliniek…Problémom býva aj prílišná penivosť, preto sa využíva skôr pri limonádach. Opačný efekt spôsobuje potravinársky dusík (využíva sa skôr pri víne).
Pre dlhšie uchovanie piva je najvhodnejší Biogon, ktorý kombinuje oba potravinárske plyny. Dokáže potlačiť ich negatívne vlastnosti a vyšperkovať tie pozitívne. Takéto čapované pivo má správnu penu, dostatok bubliniek, neoxiduje a nedarí sa ani mikroorganizmom. Takto môžete čapovať pivo po natlakovaní aj tri týždne.
Zaujal vás tento článok? Prečítajte si viac blogov zo sveta piva na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.

Keď je práca tvojim koníčkom – takto nejako by som charakterizoval moje pôsobenie v projekte Maravar. Poskytnúť informácie pre našich priateľov ohľadom piva či pozitívnych zdravotných účinkoch pivného kúpeľa ma na jednej strane baví, na druhej dúfam, že takto dokážem pomôcť aj vám vyriešiť vaše zdravotné problémy či len skvelo zrelaxovať. Na zdravie!